Amics de la Sardana de Vilassar de Mar s'adhereix a la proclamació de 2009 Any Amades

Sota el lema, Joan Amades, la memòria d’un poble, l’Associació Cultural Joan Amades, impulsa un seguit d’activitats divulgatives de l’obra d’aquest folklorista català de formació autodidacta que va dedicar la seva vida a l’estudi i recuperació del patrimoni de cultura popular del nostre país.

Joan Amades va néixer el 23 de juliol de 1890, al barri barceloní del Raval. Fill d’una família obrera que arribà a Barcelona amb la gran allau d’immigrants que a mitjans del segle XIX deixà l’entorn rural català. La infantesa no va ser fàcil a causa de la situació econòmica familiar. Anà a l’escola només fins els 9 anys quan es posà a treballar per ajudar a l’economia familiar, els seus pares regentaven una parada de draperia als encants, que anys més tard ell convertiria en una parada de llibres de vell . Aquesta nova orientació del negoci seria clau en la formació del folklorista.

Calendari Joan Amades

Joan Amades no és un intel·lectual que es pugui emmarcar dins els corrents culturals de l’època, res té a veure amb la burgesia, amb el noucentisme, ni amb el modernisme. Amades fou el darrer dels grans folkloristes autodidactes com Marià Aguiló, Aureli Capmany, Ramon Violant... que recolliren amb més entusiasme que mètode el tresor de la cultura popular catalana.
La producció de Joan Amades es heterogènia però d’un valor extraordinari. Els treballs aniran teixint la xarxa que finalment recolliran els grans llibres de síntesi com són el Costumari Català, obra en cinc volums ordenada al voltant del cicle de l’any, i Folklore de Catalunya.

Joan Amades i Gelats morí l'any 1959, es a dir que enguany s'han complert cinquanta anys de la seva mort.

Amics de la Sardana de Vilassar de Mar – Abril 2009