Concert memorial Pere Rigau - Cent anys de sardanes - cobla Sabadell

L’entitat  Amics de la Sardana de Vilassar de Mar finalitza la temporada 2009, dissabte, 24 d’octubre a les 18h amb un interessant concert que tè lloc a l’Ateneu vilassanés amb la cobla Sabadell sota la direcció del reconegut músic i compositor, instrumentista de flauta i flabiol, Bernat Castillejo.

 La Cobla Sabadell presenta el concert ‘Cent anys de sardanes’ on es pot sentir una mostra en forma de contrast entre sardanes composades justament fa un segle i les actuals. La sardana llarga i la cobla tal i com la coneixem va néixer a l’Empordà a la segona meitat del segle XIX, però va ser justament fa cent anys quan aquesta música va arribar a Barcelona, a partir de l’interès del moviment noucentista a identificar-lo com a dansa nacional.

Aprofitant també el centenari de la mort d’un dels pioners empordanesos de la sardana i la cobla, en Pere Rigau ‘Barretó’, que va morir el 1909 amb més de 400 sardanes en el seu catàleg, quasi totes elles oblidades, en la primera part escoltem tres sardanes seves, juntament amb altres tres, composades precisament el 1909 per tres figures de l’època, els empordanesos Josep Serra i Juli Garreta, i el barceloní Joan Lamote de Grignon.

Des de llavors la sardana s’ha mantingut sempre viva, amb èpoques daurades com els anys vint i també els setanta i vuitanta, però a la segona part ens fixem en com veuen  la sardana de concert els compositors actuals. Cap d’ells té més de 50 anys i han anat evolucionant juntament amb altres corrents musicals. Un bon exemple en són en Francesc Cassú, Jordi Molina, Joan Jordi Beumala, Francesc Teixidó i Carles Raya, aquest darrer una jove promesa, membre de la Cobla Sabadell, i que clou el concert precisament amb una peça que dona nom al concert : Cent anys de sardanes.

Amics de la Sardana de Vilassar de Mar – 24 d'octubre de 2009