Enguany la Festa Major de Vilassar de Mar està dedicada als “Indians”.
Així es com es coneixia popularment a un col·lectiu d’emigrants aventurers i comerciants que s’embarcaren cap a les colònies d’Amèrica des de finals del segle XIII a principis del XX, per anar a fer fortuna, alguns ho van aconseguir i van tornar al poble.
Amics de la Sardana es suma a la festa indiana escoltant i ballant sardanes amb títols relacionats amb el mar, el vent, els vaixells i els somnis d’aquells navegants, interpretades per la cobla Marinada amb els seus barrets. Acabada l'audició, coca i cava de Sant Joan per tothom.

Programa:

1-No te’n vagis amor meu - Josep Serra
Quan els navegants maresmencs s’embarcaven, les persones estimades que es quedaven, deien: “No te’n vagis amor meu”.

2-Marinada - Antoni Pérez Moya
Marinada és el vent fresc que bufa de la banda de mar.

3-Somni - Manel Saderra Puigferrer
Els navegants i mariners vilassarencs que s’embarcaren cap Amèrica, ho feien amb la il·lusió de prosperar, de fer fortuna. Era el seu somni. La sardana de Manel Saderra Puigferrer ens ilustra aquesta emoció.

4-Xaloc - Jordi Molina
El xaloc es el vent que ve del sud-est, un dels vuit vents del món que empenyia les embarcacions dels navegants cap a les Amèriques.

5-Per tu Joan - Dolors Viladrich
Avui es el dia de Sant Joan i naturalment volem felicitar a tots els Joans i Joanes, però Amics de la Sardana ha perdut recentment un Joan molt apreciat, Joan Gaspar. Aquesta sardana de Dolors Viladrich va dedicada a ell. Per tu, Joan.

6-Un mar de mans - David Estañol
De vegades el mar no es d’aigua. David Estañol, tenora de la cobla Marinada va composar una sardana que ens parla del mar de mans que formen els balladors de sardanes.

7-Sardanes a l’Havana
No sabem si alguns indians, que van anar a Cuba, ballaven sardanes a l’Havana. En tot cas, Jordi Molina s’hi podria haver inspirat per composar aquesta sardana.

8-Mar de Tossa - Ricard Viladesau
Ricard Viladesau s’inspirà en el nostre mar que es també el mar de Tossa.

9-Marinera i sardanista - Miquel Tudela
Indubtablement Vilassar de Mar es marinera i sardanista

Amics de la Sardana de Vilassar de Mar - 24 de juny de 2013

veure notícies 2013 veure fotos